Logo_Cotxes-Andorra

Tot el que cal saber per importar un vehicle a Andorra

Condicions establertes per la normativa actual

Un nou resident a Andorra pot importar el seu cotxe des d’un altre país, sempre i quan es respectin els requisits establerts per la normativa vigent. Alguns dels més destacables són que estigui registrat a nom del sol·licitant des de fa més de sis mesos; que compleixi la normativa europea Classe EURO 5 quant a les emissions; que el volant estigui situat a l’esquerra; que, si el vehicle té més de 25 anys, s’importa catalogat com a cotxe clàssic; i que la sol·licitud es faci sis mesos després a tot estirar des de l’obtenció del permís de residència. 

Arran de l’aprovació d’un nou reglament a finals de l’any passat, aquest 2022 cal tenir en compte dues consideracions més. D’una banda, el vehicle es pot matricular a Andorra si ja ho estava anteriorment al país d’origen i no supera els cinc anys d’antiguitat. De l’altra, si el nou resident no té cap cotxe al seu nom i en vol importar un de segona mà, el vehicle no pot superar els sis anys d’antiguitat. 

Costos derivats de la importació

Pel que fa a l’import d’aquesta operació, la taxa d’importació es calcula tenint en compte el preu de mercat del vehicle, i s’estableix un 4,5% per als cotxes estàndards i un 1% per als híbrids. A més, hi ha una taxa addicional del 10% per aquells vehicles comprats o fabricats fora de la UE. Hi ha la possibilitat, però, que si la persona que sol·licita la importació trasllada la seva residència a Andorra, pugui estalviar-se aquests impostos al·legant un canvi de domicili.Tanmateix, el tràmit de registre del vehicle s’ha de pagar igualment i té un preu fix de 200 €, també les matrícules, que costen 60 € si es fan a través de l’Automòbil Club d’Andorra.

És important saber que l’assegurança del cotxe ha de ser emesa obligatòriament per una empresa asseguradora andorrana. El sol·licitant podrà triar la que més li convingui entre totes les que ofereix el país. 

Com a darrer apunt rellevant, la Inspecció Tècnica dels Vehicles (ITV) a Andorra es passa cada dos anys en cotxes amb antiguitat d’entre cinc i nou anys, i a partir dels nou anys passa a ser anual. 

Documentació necessària principal

  • DNI o passaport del propietari
  • Certificat de residència
  • Inscripció al Comú 
  • Factura original del vehicle 
  • Pòlissa d’assegurança amb una empresa andorrana
  • Certificat de la ITV del país d’origen
  • Certificat tècnic i d’homologació 
  • Documents de l’exportació i la importació

Matrícules personalitzades

Els nous residents que importin un vehicle han de saber que a Andorra es pot sol·licitar una matrícula personalitzada, que combini lletres i xifres i que compleixi amb la normativa. El preu d’aquest tràmit va des dels 300 fins als 6.000 euros, amb una quota de manteniment de 200 euros a l’any.

Anunci per car roi - Cotxe andorra

Algunes noticies que et poden agradar

Categories

Compartir la noticia

Apunta't

Apunta’t per rebre les nostres notícies, així com rebre notícies de la pàgina web Car Roi